понедельник, 6 декабря 2021 г.

 




6 грудня в Україні відзначають День Збройних Сил. Саме цього дня 1991 року Верховна Рада ухвалила закони «Про оборону України» та «Про Збройні Сили України». У залі парламенту також було зачитано текст Військової присяги.

         Українська армія має найвищий рівень довіри населення з-поміж усіх державних інституцій та є гарантом суверенітету й незалежності України.
         У ЗСУ служить такий самий відсоток жінок, що і в арміях НАТО. Нині у війську понад 27 тисяч жінок-військовослужбовців. Чисельність жінок офіцерського складу у ЗСУ становить 3 767 осіб, 87 із них — у військовому званні «полковник». (За інформацією станом на кінець листопада.)
        З початку війни звання Герой України отримав 41 військовослужбовець (22 із них — посмертно). Звання «Народний Герой України» отримав 151 військовослужбовець ЗСУ. (За інформацією станом на кінець листопада.)
       Наприкінці 2017-го Верховна Рада України змінила статус Державної спеціальної служби транспорту, повернувши її з Міністерства інфраструктури до Міноборони.
       За кількістю резервістів Україна посідає дев’яте місце у світі, випереджаючи навіть США.Потужніший військовий резерв мають лише КНДР, Південна Корея, В’єтнам, Індія, Росія, Тайвань, Бразилія та Куба.
  • Наймолодший рід військ — Сили спеціальних операцій. У складі ЗСУ Сили спеціальних операцій (ССО) з’явилися лише три роки тому — з 5 січня 2016-го.
  • Одна з найновіших посад у ЗСУ — військові капелани.

З травня 2017 року в усіх бойових частинах і підрозділах ЗСУ з’явилася посада військових капеланів. У бойових бригадах, залежно від їхньої чисельності, працюють від двох до чотирьох таких священників.

  • Українська армія — перша у світовій історії, що добровільно відмовилася від ядерної зброї.

Ядерне роззброєння в Україні тривало з 1991 по 1996 рік. Принцип без’ядерності був затверджений Верховною Радою в Декларації про державний суверенітет 1990 року.

  • Кількість учасників бойових дій на Донбасі перевищила чисельність українців, які воювали в Афганістані.
  • Нещодавно Верховна Рада України ухвалила закон щодо запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу, що відповідають стандартам НАТО
Використано інформацію з посилання

Комментариев нет:

Отправить комментарий