четверг, 23 сентября 2021 г.

                            День міста Краматорськ

В цьому році нашому місту виповнюється 153 роки. Місто Краматорськ було засновано в 1868 році. Зазвичай день міста відзначається в останню неділю вересня. В 2021 році це 25 вересня.


                        ГЕРБ  МІСТА

                                              Краматорск   

ОПИС ГЕРБА МІСТА КРАМАТОРСЬКА ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Герб: у синьому полі щита золота шестерня, в якій золоті силуети двох кауперів, заводської труби і домни; у золотій главі три зелені кленові листки.

Щит вписаний в декоративний картуш, увінчаний срібною міською короною. Під картушем встановлені навхрест срібні кирка і кайло, перевиті жовто-синьо-жовтою стрічкою із золотим написом «КРАМАТОРСЬК».

РОЗШИФРОВКА СИМВОЛІВ :

– Щит, закруглений знизу традиційно використовується в сучасній територіальній геральдиці.- Золота верхівка – багатство, сила, вірність, постійність.- Синє поле – слава, честь.- Три зелені кленові листки – представляють Краматорськ як місто-сад.- Шестерня, каупери, заводська труба і домна символізують доленосні для розвитку міста галузі виробництва: машинобудування і металургію.- Срібна міська корона – символ міста обласного підпорядкування.- Кирка і кайло вказують, що місто виникло в результаті будівництва Курсько-Харьково-Азовської залізниці і є важливим промисловим центром.

                                                       ПРАПОР   МІСТА

                                                         Краматорск

ОПИС ПРАПОРА МІСТА КРАМАТОРСЬКА ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Прапор являє собою квадратне полотнище, яке складається з трьох горизонтальних смуг – верхньої жовтої, середньої синьої і нижньої жовтої (співвідношення їх ширини рівне 1:4:1), посередині синьої смуги жовта шестерня, у центрі якої жовті силуети кауперів, заводської труби і домни.

РОЗШИФРОВКА СИМВОЛІВ :

– Шестерня, каупери, заводська труба і домна – символізує доленосні для розвитку міста галузі виробництва – машинобудування і металургію.- Жовтий колір – багатство, сила, вірність, постійність.- Синє поле – слава, честь.

Автори спільного проекту:


Гречило А.Б. (м. Львів, голова Українського геральдичного товариства

Коцаренко В.Ф.(м. Краматорськ, краєзнавець)

Інформацію про символіку міста використовувала з офіційного веб - сайту Краматорської місько\ ради:  https://krm.gov.ua/symvolika-mista/

Інформація про історію Краматорська на сайті Краматорської центральної міської бібліотеки для дітей ім. О.С.Пушкіна:  http://www.book-house.org/about-city/history-kramators  



                              





Комментариев нет:

Отправить комментарий